Romania aloca cele mai mici sume pentru educatia prescolara din Uniunea Europeana (concurenta ne face doar Irlanda), are una dintre cele mai mari rate ale abandonului scolar si imparte cu Bulgaria primul loc in topul saraciei si excluziunii sociale in randul copiilor mai mici de sase ani. Acestea sunt cateva dintre concluziile raportului ”Educatia si ingrijirea copiilor prescolari”, publicat recent de Comisia Europeana.
De altfel, de peste doua decenii, tara noastra se mentine in topul primelor 5 tari europene cu cea mai mare rata de abandon scolar. Rata ce este mult mai mare in cazul categoriilor defavorizate de copii, in special in randul celor de etnie roma, dovada ca peste trei sferturi dintre copiii romi care abandoneaza scoala nu au parte de educatie prescolara.
In plus, potrivit raportului, principalul criteriu in functie de care copiii merg sau nu la gradinita este cel financiar. In tara noastra, jumatate dintre copiii cu varste mai mici de sase ani sunt afectati de saracie sau excluziune sociala. Prin comparatie, in majoritatea statelor membre UE, aceasta pondere variaza intre 12 si 19 procente.
Studiul Comisiei Europene arata ca, ajunsi in clasele primare, elevii care au mers cel putin un an la gradinita vor avea rezultate mult mai bune la matematica decat restul colegilor si vor intampina mult mai putine dificultati in a citi si analiza un text.
La nivel european, cea mai mare diferenta intre performantele scolare ale copiilor care au urmat o institutie prescolara de invatamant si cei care nu au avut aceasta experienta este inregistrata in Romania. (A.D.).